Consumentenproducten & retail

Rituals optimaliseert S&OP proces

In 2000 is het lifestyle merk Rituals Cosmetics opgericht in Nederland met als filosofie het veranderen van dagelijkse routines in bijzondere verwenmomenten door mooie luxe producten. Een rijk en geurend bad bijvoorbeeld, een exclusieve kop thee of iets alledaags als het doen van de afwas. Dat is waar het bij Rituals om draait; weer even stilstaan bij de kleine dingen in het leven en het verrijken met een vleugje luxe. De basis van deze collecties is te vinden in Oosterse tradities. Deze eeuwenoude kennis, in combinatie met geselecteerde ingrediënten, brengen wij samen met innovatieve technologieën. Zo creëer je de authentieke Hammam bij je thuis, breng je Yin en Yang meer in balans met de Tao lijn en ervaar je de kracht van Ayurvedische wijsheid in je thee, je bodyscrub of aromatische olie.
Rituals is een sterk groeiende onderneming met wereldwijd meer dan 400 Rituals winkels. Ook zijn de producten via de webshop te bestellen of in bijna 1400 shops-in-shops van bijvoorbeeld de Bijenkorf. Daarnaast kun je de Rituals producten tegen komen in ruim 25.000 hotelkamers en in het vliegtuig.
Om verdere groei de komende jaren te kunnen faciliteren met behoud van flexibiliteit en hoog serviceniveau naar de winkels en verkooppunten, wil Rituals het Sales & Operations Planning proces (S&OP) verder professionaliseren en verbeteren. Rituals heeft Involvation gevraagd het huidige S&OP proces te verrijken en te ondersteunen bij de implementatie.

Refresco optimaliseert Integrated Business Planning

Frisdrank- en sapbottelaar Refresco Gerber is een toonaangevende bottelaar van Private Label soft drinks, mineraalwater, vruchtensappen en energy drinks. Ook verzorgt Refresco de industriële productie voor A-merkfabrikanten en voert een aantal eigen labels zoals Wicky en Rodeo. Refresco is een snelgroeiende organisatie met 27 productielocaties in 9 Europese landen en voert een zeer ambitieuze groeistrategie. De Holding is gevestigd in Rotterdam.
Refresco is bezig met het optimaliseren en professionaliseren van de Integrated Business Planning (IBP) processen. Doel hierbij is om op de middellange termijn van 4 tot 18 maanden de juiste en op een integrale manier beslissingen te nemen op het gebied van Sales, Inkoop en Supply Chain. Daarnaast wil men de financiële voorspelbaarheid vergroten. Refresco heeft Involvation gevraagd om samen met Refresco het IBP proces te ontwerpen en in te voeren in de verschillende business units.

Ondersteuningbij opzetten S&OP proces

Bavaria is de grootste onafhankelijke brouwerij van Nederland. Bavaria brouwt al sinds 1719 hoge kwaliteit bier met tegenwoordig een jaarlijkse productie van meer dan 6 miljoen hectoliter. Met iets meer dan 1000 werknemers verdeeld over 5 vestigingen in Europa wordt aan meer dan 120 landen wereldwijd geleverd. De brouwerij in Lieshout is de grootste productielocatie. Bavaria is een 100% familiebedrijf. Onder leiding van de familie Swinkels wordt al 7 generaties bier gebrouwen volgens familierecept.
Bavaria heeft, hierbij ondersteund door Involvation, haar supply chain strategie herzien. Eén van de projecten die volgde uit de hernieuwde strategie was het opzetten van een Sales & Operations Planning proces. Involvation heeft vervolgens de interne Bavaria projectleider die verantwoordelijk was voor het opzetten van S&OP ondersteund met het opzetten van het raamwerk voor het S&OP proces. Tijdens de realisatiefase is Involvation inhoudelijk betrokken gebleven om te fungeren als sparringpartner van de projectleider en betrokkenen in het proces.

Unilever bouwt aan team

Eens per jaar organiseert Unilever Benelux een tweedaags supply chain event met het volledige team. Informatie delen en team building zijn tijdens deze dagen belangrijke componenten.
The Fresh Connection bleek perfect aan te sluiten bij deze doelstellingen; op een originele manier nieuwe inzichten verwerven en het begrip vergroten van de onderlinge afhankelijkheden. In de eerste plenaire sessie bleek het mogelijk om de keten van The Fresh Connection met 150 man te besturen in een z.g. “voting sessie”. Daarna werd de groep gesplitst in kleinere teams, die in een aantal rondes onderling streden om de meest optimale supply chain neer te zetten. Aan de uitdagende doelstellingen om een grote en diverse groep van professionals in korte tijd op een leuke manier tot nieuwe inzichten te werd volgens Unilever ruimschoots voldaan; de sessie werd door de deelnemers dan ook betiteld als een groot succes.

Om de C1000 ondernemers te helpen bij het wekelijks bestellen van de promotie-artikelen, gaat C1000 voor iedere promotieweek een individueel besteladvies per winkel opstellen. Involvation is gevraagd om op basis van de bestaande promotieforecasting tool een hulpmiddel te ontwikkelen om deze besteladviezen te genereren.

Orangina Schweppes International verbetert coördinatie van interne supply chain

Orangina Schweppes Group is beroemd om zijn iconische merken en is gespecialiseerd in de productie, distributie en verkoop van frisdranken. Orangina Schweppes Group is op dit moment nummer 1 op de markt van niet-koolzuurhoudende vruchtendranken in West-Europa en nummer 2 op de niet-cola markt. Haar portefeuille omvat tientallen merken, waaronder kern-merken als Orangina , Schweppes en Oasis. Producten worden verkocht in meer dan 80 landen over de hele wereld.
Orangina Schweppes International wil de coördinatie van de interne supply chain verbeteren en heeft Involvation gevraagd daarbij te ondersteunen. Middels een workshop zijn processen en verbeterinitiatieven in kaart gebracht.
Vervolgens is gestart met het implementeren van een operationeel S&OP-proces, waarbij zowel de fabrieken als de centrale demand and supply chain planning organisaties betrokken zijn. Involvation heeft deze implementatie begeleid.

It is not the strongest species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change
Charles Darwin